אם אתם מרגישים תחושה מוזרה בגפיים (בעיקר רגליים) המחייבת תזוזה, עיסוי או הליכה, או אם בן/בת הזוג מתלוננים על תנועתיות יתר שלכם בלילה המפריעה להם לישון, או שאתם מרגישים ישנוניות יתר במהלך היום ללא הסבר – יתכן שאתם סובלים מתסמונת תנועות רגליים.
הפרעות תנועה של הרגליים הן גורם שכיח להפרעת שינה.
כאשר התופעה מופיעה בעיקר ביום היא נקראת Restless Leg Syndrome – RLS, תסמונת הרגליים הלא שקטות.
כאשר היא מופיעה בשינה היא נקראת – Periodic Leg Movement Syndrome – PLMS או תסמונת תנועות רגליים מחזוריות.
Periodic Leg Movement Syndrome – PLMS
PLMS – תסמונת תנועות רגליים מחזוריות, מתרחשת רק בשינה. האדם אינו מרגיש דבר ואין לו שליטה על התופעה. רק לעתים רחוקות קורה שבשלב שלפני השינה כבר מרגישים את תנועות הרגליים הלא רצוניות. תסמונת תנועות רגליים מחזוריות יכולה לגרום להפרעה לשנת בן/בת הזוג שסופגים בעיטות וחבטות במשך הלילה.
Restless Leg Syndrome – RLS
RLS – היא הפרעת תנועה המלווה בתחושה המחייבת את האדם להניע את הרגליים בזמן ההירדמות. הסימפטומים שונים מאד מאדם לאדם, ולכן קשה לתאר אותם. אנשים מתארים תחושה "מוזרה", "מעצבנת" (לא כאב) שמחייבת אותם להזיז את הרגליים, לעסות או למתוח אותן, ולהחליף תנוחות. בהשוואה לתסמונת תנועות רגליים מחזוריות, התנועות ב- RLS הן רצוניות, ובאות כדי להפיג את התחושה המוזרה שמרגישים ברגליים.
RLS מופיעה בנשים ובגברים, בשכיחות של 1 עד 5 ל 100 אנשים. בחלק מהילדים המאובחנים עם "כאבי גדילה" מדובר למעשה ב- RLS.
מעריכים שכ- 80% מהאנשים שסובלים מ- RLS יסבלו גם מ- PLMS. לתופעה זו נטייה משפחתית די ברורה.
מצבים רפואיים שונים נחשבים כגורמים ל- RLS כמו רמת ברזל נמוכה בדם, בעיה בזרימת דם ברגליים, בעיה עצבית בעמוד השדרה והרגליים, בעיות שרירים, אי ספיקה כלייתית, אלכוהוליזם, ומחסור בויטמינים ומינרלים מסוימים.
מתי לפנות לייעוץ אצלנו במעבדת שינה מילניום – טל?
אם אתם מרגישים תחושה מוזרה בגפיים (בעיקר רגליים) המחייבת תזוזה, עיסוי או הליכה, או אם בן/בת הזוג מתלוננים על תנועתיות יתר שלכם בלילה המפריעה להם לישון, או במקרים של ישנוניות ביום ללא הסבר – יש מקום לשלול הפרעת תנועה מסוג RLS או PLMS.
איך מאבחנים תנועות רגליים מחזוריות?
RLS – תסמונת "רגליים לא שקטות" היא תופעה שמופיעה ביום, ולכן מבוססת בעיקר על תיאור הבעיה ע"י האדם הסובל. כאמור, רבים מאלה הסובלים מ- RLS סובלים גם מתנועות רגליים מחזוריות בשינה. לכן אם התופעה מלווה בהפרעה לרצף השינה עם ישנוניות במהלך היום – יש מקום לשקול בדיקת שינה מלאה אצלנו במעבדה, הכוללת ניטור תנועות הגפיים.
הטיפול והמעקב נעשים בדרך כלל ע"י מומחים לנוירולוגיה, המתמחה בהפרעות תנועה. הטיפול מתבסס על תרופות להפחתת תנועתיות יתר בשינה, או תרופות דופהמינרגיות.
טיפולים לא תרופתיים להקלה על "רגליים לא שקטות" – RLS, כוללים אמבטיה חמה לפני השינה, עיסוי לרגליים לפני השינה, חימום או קירור הרגליים (בקבוק חם או שקית קרח), תרופות להפחתת כאב (כמו אקמול), פעילות גופנית קבועה בשעות לפנות ערב, הפחתת חשיפה לקפאין מספר שעות לפני ההשכבה.
אם אתם סובלים מתחושה לא נעימה ברגליים עם נטייה לתנועתיות רבה בלילה המפריעה גם לבן/בת הזוג, אתם מוזמנים לפנות אלינו לייעוץ, אבחון, והתוויית טיפול.
השירותים שלנו
מה חושבים עלינו?
לקוחות ממליצים
מידע מקצועי וטיפים
מאמרים אחרונים באתר
הפרעות שינה והתפקוד היומי בילדים
החשיבות הרבה שיש לאבחון וטיפול בהפרעות שינה בילדים היא על מנת למנוע פגיעה בתפקוד היומי [...]
פבר
הייגיינת שינה
קשה לכם להירדם בלילה? מתעוררים פעמים רבות במשך הלילה? ישנים מעט מידי? קמים עייפים ולא [...]
יונ